Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, banknot (kâğıt para) basımının tek yetkilisidir. Merkez bankası bankalar açısından ‘son borç verici’ dir. Bankalar açıklarını kapatmak için başka yerden borç bulamazlarsa merkez bankasından borçlanırlar. Merkez bankası sadece kısa vadeli (gecelik, haftalık) borç verir ya da borç alır ve karşılığında faiz verir ya da alır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Yüzde 15 seviyesinde olan politika faizi yüzde 17,5'e yükseltildi. TCMB, haziran ayında faizi yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkarmıştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 250 baz puanlık artışla yüzde 17,5 düzeyine yükseltti.
Para Politikası Kurulu, geçtiğimiz ay politika faizini 650 baz puanlık artışla yüzde 15 düzeyine yükseltmişti. Yapılan faiz artışı piyasa beklentilerin altında kalmıştı.
Ürünlerin eder fiyatı her geçen gün enflasyondan daha hızlı artmaktadır. İlk olarak bu artış hızının araştırılması ve istikrarlı çözümlerin gündeme getirilmesi esastır. Çünkü bu sorun gerçeği aynı zamanda saçma bir durumu gösteriyor. Tüketici fiyatları enflasyonuna baktığımızda en çok tüketilen mal ve hizmetlerin fiyatlarının, bu mal ve hizmetlerin toplum bütçesinde işgal ettiği ağırlığa göre hesaplanmış bir katsayıyla çarpılarak dâhil edildiği bir harcama değerinin sürekli artması sonucunu doğuracaktır.
Merkez Bankası'nın karar metnine gelecek olursak;
Merkez Bankası'nın karar metninde şu ifadelere yer verildi.
"Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.
Küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları parasal sıkılaştırma sürecine devam etmektedir.
Ayrıca destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır.
Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.
Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."
Faiz artışına geçen ay başladı
Yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk toplantısını geçen ay yapan kurul, politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15'e yükseltmişti.
Döviz kurunun yükselişi devam ederken, euro bugüne de rekor tazeleyerek başladı. Geçtiğimiz haftalarda ilk kez 29 TL sınırını aşan euro/TL ise bugüne yükselişle başladı. Önceki kapanışını 30,600 seviyesinden gerçekleştiren para birimi, bu hafta 30,250-30,600 TL ile tarihi zirvesini gördü
Dolar kuru bugünkü TCMB’nin faiz kararı öncesinde yukarı yönlü atak gösterirken, 27 seviyesinin üzerini test etti. TCMB Faiz kararından sonra Dolar 27 ve üzerinde 27,26 dirençler olarak izlenebilir. TCMB’nin faiz kararın yansıması TL üzerinde yukarı yönlü hareketi etkili olacaktır.
Gram altın tarihi zirvesine çıktı. Son zamanlarda sürekli rekor kıran gram altın bugün 1748 liraya kadar yükseldi. ABD dolarındaki küresel zayıflık ons altın fiyatlarını hareketlendirdi. Ons altındaki yükseliş gram altına da pozitif yansıdı.
Kritik 1987-1967 ons dolar seviyesini aşan ons altın ile birlikte gram altın da prim yaptı. İç piyasada döviz kurlarındaki volatilitenin etkisi de gram altını ons altından ayrıştırarak rekor kırmasına neden oldu.
EURUSD paritesi 1,12 seviyesinde seyrediyor. Paritede geçtiğimiz gün, Euro bölgesi TÜFE verileri takip edildi.Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon Haziran’da tahminleri aşarak ECB’nin gelecek haftaki toplantıda faiz artıracağı beklentisini güçlendirdi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin Haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre enflasyon yıllık bazda beklentilere paralel %6,1’den %5,5’e geriledi. Manşet enflasyon Ekim’de %10,6 ile zirveye çıkmıştı. Çekirdek enflasyon ise Haziran’da %5,4’ten %5,5’e revize edildi. Çekirdek TÜFE Mayıs’ta %5,3 olmuştu. Gün içerisinde, ABD’de haftalık istihdam piyasası verileri ve Euro bölgesi Tüketici Güveni Endeksi verileri takip edilecek.
Sonuç olarak,
Yeni ve kalıcı reformlarla birlikte Merkez Bankasının faizi ani iniş ve çıkışlara mahal vermeden gerçek enflasyon düzeyine yükseltmeye başlaması gerekir. Bunun bir üst sınırı olmamalı. Merkez Bankası’nın, faizi ne kadar yükselteceğini önceden topluma aktarması, beklentileri stabil tutması önem arz etmektedir.
Yasal Uyarı: burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler Yatırım Danışmanlığı kapsamında değildir. Yorumlar kullanıcıların kişisel görüşlerinden ibarettir. Bu görüş ve bilgilere dayanılarak alınacak yatırım kararları beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Dolayısıyla kullanıcıların yorumlarına göre yatırım kararı almamanız konusunda kesinlikle uyarıyoruz.